www.finezine.se © 2007                    

 

 

Mera Hitlåtar 1999 - Finezine #6a

Hm. Efter diverse småfult ljug (och nu börjar jag bli riktigt bra på det här), hade jag turen att få komma mej iväg till världsmetropolen Lit och fira skolavslutningen på Östersunds gator och torg. Och just på torget spelade de lokala stoltheterna kvällen till ära. Bl.a. ASoap och ett tyngre band med Yoga i spetsen. Det skulle bli en lagom och bra uppvärmning inför M.H.-99. Så efter brandlarm, öronpuss och allt möjligt intressant vaknade jag å Anna tidigt på lördag morgon för att masa oss ner till tågstationen.

        

                         Björn och Tobbe

 

 

Trots att vi var ordentligt trötta så orkade vi med diverse bravader och framförallt traditioner som t.ex. Mega- kepsbyten och sånt. Hitlåtarna är en av våra absoluta favoriter, stämningen är bra, banden är bra och allting är trevligt! Det här ser man fram emot varje år, och MH slår andra större festivaler med hästlängder. Folk är glada och ibland fulla, och maten är bättre än på mycket fina restauranger. Det mest originella vi har råkat ut för på Hitlåtarna kan vara svårt att säga, men i år lyckades vi sälja FZ #5 till Camilla Henemark som behövde toalettpapper. Slå det om ni kan, vinn en tennis-armbåge!

 

                   

           

                  Mathias hjälper till med sopsorteringen

 

 

Ett fullspäckat och intressant program började med Kajsa Grytt och Malena Jönsson, det var inte så bra tyckte vi så vi softade lite i gräset. Beaver Farm kollade vi lite på men det var Charta 77 inte bara vi, utan de flesta väntade på. Det var inte så mycket folk direkt från början, så det blev segt med röj från Charta-publiken. Stefan Sundström m.fl. var som alltid bra, det är lika skoj att se som att lyssna på. Samtidigt spelade Starmarket på andra scenen, så vi sprang emellan lite. Som tur var hann jag med ungefär hälften av min favorit ”Hård tid”, sen var min dag räddad. I programmet stog Seperation på tur, men det visade sig vara Bombshell Rocks istället och hur glada blev inte vi!?! Jag måste få påstå att det var den bästa spelningen på hela lördagen, även om Coca Carola inte kom långt efter. Vi gjorde några halvhjärtade försök att återigen få tillfälle att intervjua Mellberg. Men han försvann mot ett eller annat barnvaktsjobb.

 

Under denna hektiska dag hann vi även med The Facer, Johan Johansson och The Hives. När andra drog för att se Sator på sista Gränslösafestivalen stog vi kvar och väntade på att Entombed skulle spela ”The night of the vampire”, men till sist gav vi upp och när vi står och väntar på pendeltåget får vi höra att just den låten spelas. Morr. I år slapp vi få hjälp att hinna med i alla fall. När vi kom till våra husvärdar Tedde och Maria fick vi skratta, titta på gamla bensinpumpsdelar och lyssna på bra musik till sent på natten.

 

              

                                 Ma-Lin och Yo-L

 

Söndagmorgon var vi nästan tröttare än innan vi somnade. Mina skor var förresten i en annan del av världen så jag fick ta och snubbla runt i ett par för stora, ljusblåa. Men trots det så kan jag egentligen inte klaga. Förutom alla bra band, hade vi tillfälle att bekanta oss med Yo-L, vars tröja vi fick skriva autografer på, vi kastade folk i soptunnor och sålde tidningar och Dennis skivor.

Lärde oss att vi var väldigt bra på att marknadsföra oss. Jämförde fula och snygga människor. Gjorde grimaser åt folk. Ja, det går väl inte att beskriva men vi hade nästan roligast hittills.

Slötittade på Strollers,Truckstar feaut. Oogie-Woogie. Sen kom Voice of a generation och de körde hårt och lyckades bra, det var skitkul att se dem igen. På andra scenen spelade Hawaii Mud Bombers, som svängde och var kula att se, kan tänka mej en repris. Loosegoats, TheValets och Cascade var inte så himla noga att se, så nästa band blev för vår del Randy. Där kan man inte säga så mycket, de är de bästa och man blir aldrig trött på såna energiska killar.

 

          

                            Backyard Baby

 

Monster var jag glad för att få se, det blev enda gången –99 och konserten var ju helt enkelt en av de bättre med ovanstående. Trots vattenpaus. Många nya låtar som satte sej direkt och för en gång så var det inte lika skoj att höra de äldre låtarna. ”Debbie” är jag lite less på, men det var bra. Garmarna tittade vi på sen, det regnade ganska kraftigt men myggen höll sej ju borta. Som alltid blir man imponerad, men lite väl högt ljud. Den här gruppen är bra på skiva, men ska egentligen upplevas på en utomhusscen och då gärna som i Kluk –96.  Ja, så närmade sig det oundvikliga slutet men innan vi gick hem kollade vi på The International Noice Conspiracy och Backyard Babies. TINC var över förväntan bra, visst har alla talat väl om dem men det var inget som var överdrivet. Massvis med folk var det, och jag som missat dem när de spelat i stan fick lite ångest när jag förstod vad jag hade missat. Backyard Babies var som vanligt, tänkte mest på krockade bilar. Men det blev fina kort.

Övriga band som spelade men vi inte såg:

Turmoil, Roots Rebels, Plastic Soul, Popshop, Nomads, Nattas, Serial Cynic, The Famous 27, Breach.

 

          

                          Tedde regnrockar

 

Text: Malin

Foto: Anna

 

 

Flera Hit  - bilder 1999

       

        Mera Hit- vaktis

 

      

        Mera Hit- Voice

 

       

          Mera Hit - Maria

 

         

          Mera Hit- Facer